måndag 29 oktober 2007

Regler

Generellt
Ett tunnelbanerace är som de flesta vet en fantastisk resa. Man inleder på en ändstation i tunnelbanenätet och åker sedan in till bestämd slutpunkt. Oftast en central station, t ex T-centralen i Stockholm. Slutpunkten kan (och kanske bör) ändras under tävlingens gång, och bestäms av majoriteten. Alla i sällskapet måste dock vara helt på det klara att det är sista stationen innan öl börjar inmundigas.

På varje station går man av, letar upp närmsta etablissemang med ölservering, beställer in och dricker upp en "stor stark", dvs en starköl oftast på fat och oftast 40cl. Men det kan variera.

Seger
Den som snabbast dricker upp ölen på sista stationen vinner racet. När segraren fastställs bör han eller hon uppvisa en segerdans och/eller ett segertjut.

Heatseger
Den som snabbast dricker upp sin öl på en station som inte är sista stationen vinner en heatseger.

Undantag
Under årens lopp har frågan ofta uppkommit om öl får bytas mot tex cider. Svaret är nej. Öl för endast och utan undantag bytas ut mot drinken "long island ice tea".

Maskning
När majoriteten av deltagarna druckit ur sin öl kan de bestämma att en tidsgräns sätts för att avstyra maskning. Tidsgränsen är fem minuter och om återstående deltagare inte dricker upp sin öl under den tiden diskvalificeras de för maskning. Diskvalificerade deltagare får åka med men är utom tävlan.

Publöst?
Om området ser ut att vara uppenbart restauranglöst kan deltagarna fatta ett raskt majoritetsbeslut vid anländandet till stationen att fortsätta till nästa. Dock rekommenderas att gå av och ta sig en titt i omgivningen. Ibland kan det behövas en längre promenad för att hitta en ölsäljande verksamhet men oftast finns det.

Fair play
Det är alltid tillåtet att medelst raskare steg ta sig fram till utsett öletablissemang för att på detta sätt vinna viktiga sekunder i jakten på heatseger.

Självfallet är det också tillåtet att inom gruppen bestämma att man inväntar varandra innan drickandet börjar.

Endast på sista stationen är det förbjudet att innan given signal börja inmundiga den gyllene maltdrycken.

Byte av krog
Byta av krog får endast ske vid inträffande av blodvite till följd av aggressiva handlingar från krogens gäster. Man åberopar då Lex Högdalen.

Dricka ikapp
Om deltagare inte kan infinna sig till starten har han eller hon möjlighet att dricka ikapp vid första stationen det antal öl han/hon missat och sedan vara med i tävlingen resterande stationer. Det går dock inte att hoppa över en station för att senare dricka ikapp.

Inga kommentarer: